Udgivet d.

Virtual Reality

Da den amerikanske VR-pioner Jaron Lanier i slutningen af 1980’erne definerede Virtual Reality-konceptet, som det vi kender i dag, med produkter som bl.a. “The Head-mounted Display” satte han gang i den udvikling, der i dag er ved at ændre arkitektur for altid.

Virtual Reality (VR) er i øjeblikket inde i en rivende udvikling og er på nippet til det helt store offentlige gennembrud med VR-headsets som Google Cardboard, Samsung Gear, HTC Vive og Oculus Rift. For arkitekter og bygherre betyder det helt nye muligheder for at evaluere og kommunikere arkitektur.

Virtual Reality som kommunikationsværktøj

Med Virtual Reality har du mulighed for at opleve dit byggeprojekt på en helt ny måde. Du kan se dig omkring, gå fra rum til rum – ja man fristes næsten til at strække armen frem og røre ved interiøret.

Hos SMAK har vi siden 2015 brugt og eksperimenteret med VR som et vigtigt skitserings- og kommunikationsværktøj i vores designprocess. Arkitektur opleves først og fremmest tredimensionelt, men indtil nu har de primære repræsentationsmetoder været todimensionelle. Plantegninger, perspektiviske skitser og renderinger er alle fremragende repræsentationsmetoder, hvis man kan finde ud af at “læse” dem. Men for mange kan det svare lidt til at læse noder, hvis man ikke er “trænet” i at læse dem rigtigt.

Fysiske skalamodeller kan i nogen grad lette forståelse af et projekt, men det kan overhovedet ikke sammenlignes med rent faktisk at stå i et rum og kunne dreje sig rundt 360 grader og se projektet i 1:1 inden det overhovedet er bygget.

For SMAK er VR blevet en integreret del af vores skitseringsproces og vi får meget positive tilbagemeldinger fra vores kunder og samarbejdspartnere, som nu er i stand til at opleve deres byggeprojekt i virtual reality og danne sig et meget bedre beslutningsgrundlag.

Brugerindragelse med VR

Vores erfaringer er, at byggeprojekter bliver bedst, når de laves i samarbejde med brugerne. Derfor udvikler vi altid vores projekter i tæt samarbejde med de mennesker, som efterfølgende skal benytte de rum, vi skaber.

Med Virtual Reality har vi oplevet en langt højere grad af indlevelse end med de traditionelle kommunikationsredskaber. Vi har bl.a. haft sygeplejesker til at vurdere sigtelinjer og manøvrearealer på et hospital og skolelærere til at vurdere indretning i faglokaler. Mest sigende for vores oplevelser har været, da en skolelærer efter først at være blevet præsenteret for et projekt på den traditionelle måde begejstret udbrød: “ah nu forstår jeg det!”, da hun så projektet i virtual reality.

Gem

Gem